Vadstena Kloster

Vid vätterns östra strand.
En av de här fantastiskt mysiga orterna vi har i det här landet. Kanske den finaste staden. Fick sina stadsprivilegier 1400. Blev snabbt  Sveriges största pilgrimsort och är än idag.

En resa i Heliga Birgittas historia. Det är så som det som oftast varit denna sommar. En kvinna som näst intill har trollbundit mig,
Nu vid Vadstena kloster och den pampiga klosterkyrkan. Kanske den pampigaste  vi har i det här landet. 
Och det finns en sorts mystik över den.
En gång Bjälbopalatset  uppfört av kung Valdemar Birgersson. Ett palats som sedan  skänktes av kung Magnus Eriksson till Heliga Birgitta som grundade Vadstena kloster av palatset.
Uppenbarelsen att göra ett kloster av det gamla palatset fick Birgitta vid Alvastra kloster. Sedan skulle hon resa till Rom och vänta på påven där i 17 år innan han tillslut masade sig från Avignon till Rom.

Birgitta fick aldrig själv se eller verka i  Vadstena kloster. Klostret invigdes 1384 och stängdes 1594. Gustav Vasa konfiskerade klostrets egendomar och uppförde istället  Vadstena slott som skulle sätta Vadstena på kartan. Hans son Magnus fick slottet.
Hertig Magnus som sägs varit sinnessjuk och lika elak som sin far och sina bröder, ligger idag begravd i Vadstena klosterkyrka. I det finns mycket ironi.
Än idag är det dock klostret man kommer till Vadstena för, även om slottet i sig är sevärt.

Jag reflekterar över  att 2, 6 liter öl var mängden per person som nunnor och munkar fick per dag. Det lär lagt grunden för en hel del tjocka eller välväxta gudstjänare.

Av alla de reliker som finns i Birgittas relikskrin är det bara ett höftben som man idag vet tillhörde henne. Andra ben har genom åren tagits och bytts ut mot andra. Detta vid skrinets turnerande runt om i Europas katedraler och kyrkor i slutet av 1300-talet.

Jag står i ett av de två bryggerierna som  tillhörde klostret.
Jag står i ett av de två bryggerierna som tillhörde klostret.
Heliga Birgittas relikskrin
Heliga Birgittas relikskrin
Hertig Magnus Vasas gravmonument
Hertig Magnus Vasas gravmonument

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln