Jag vet inte

Vädret tycks inte kunna bestämma sig för om det skall vara regn eller sol. Jag sitter ute och tittar upp mot himlen och konstaterar ännu en gång att jag skall ta på mig min T-shirt igen. Kanske är det därför den istället väljer det gråa molniga, för att det finns en osäkerhet där vad som man egentligen önskar?
Jag har genom åren haft en avig inställning till personer som inte vet. Som aldrig varken kan säga ja eller nej, utan som oftast använder ordet jag vet inte. Vädret verkar kunna sälla sig till dom. Samtidigt måste det finnas en befrielse i att kunna säga "jag vet inte", för då har man ju liksom friskrivit sig från alla fortsatta konsekvenser. Se på vädersändningarna bara, eller de prognoser som ges online. Inte tycks det vara någon fördel för meteorologerna att säga hur det skall bli, då majoriteten av oss medborgare tycker att de har fel..
Ja, det är väl därför att de kallar det prognoser. De friskriver sig helt enkelt utan att för den skull säga "Jag vet inte"
Jag nämnde ovan att jag hade en "avig inställning till personer som säger att de inte vet" Det var nog en underdrift. De gör mig förbannad och upprörd. Ja nu märker ni att mitt språk hårdnat.
vad innebär då det?
Att folk inte får säga "jag vet inte"?, att man alltid måste ha ett svar? Naturligtvis inte. Ofta vet man inte till en början, men man kan alltid ta reda på det. Låt mig ge ett exempel.

"Du, skulle du kunna hjälpa mig att ta upp båten på lördag?"
"Jag vet inte"

Sånt där händer faktiskt. Man vet inte. Som den som frågar har man en förväntan att man inom en rimlig tid skall få ett;

"Nej, det kan jag inte, eller Ja det kan jag".
Hos dessa människor kan man inte räkna med att få det, utan när man blir tvungen att fråga ett par dagar senare igen blir svaret åter igen

"jag vet inte".
Inte "jag vet inte ännu, men jag kollar upp så fort som möjligt och återkommer." 
Märker ni skillnaden? Det senare driver inte den som frågar till vansinne. 
"Skulle du med till helgen"?  "Jag vet inte"

Det börjar regna igen och det blir med ens kyligare. Nu behövs definitivt T-shirt på. Jag tittar på regnet och funderar om jag också likt meteorologerna skall börja använda mig av prognoser.

"Jag skall enligt prognosen arbeta på måndag"
Eller så skall jag helt enkelt kapitulera och göra det ytterst enkelt för mig och säga.
"Ja vet inte"

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln