Mina reflektioner

Midsommardag.
Jag dricker mitt kaffe och ser ut över samhället. Nu tycks allt återgå till det normala. En och annan bil på vägen igen, men än så länge inga promenadsugna ute i den soliga morgonen. Jag har sett denna dag bli till. Jag har vakat över natten. Jag har reflekterat över dårskapen i världen och jag har njutit av att faktiskt ha semester. Värmen lovad att vara kvar in i nästa vecka. I Dalsland och till viss mån västkusten dock mest regn. Så säger de som vet.
Och nu ser jag att himlen liksom börjar skifta från det där blåa som var för bara en stund sedan för att istället ikläda sig en tunn gråskalig dräkt. Det är väderskifte på gång.

Oslo och skottdådet där, nu på allas läppar.
Det är en morgonnyhetssändning som inte ens nämner kriget i Ukraina. Vi börjar bli krigströtta.
Att högsta domstolen i USA upphäver aborträtten engagerar en hel västvärld. Vad är på tur? Förbud av preventivmedel? Förbjuda homosexualitet? 
Jag förstår att det kan vara svårt för för oss svenskar att inte se kopplingar till länder som Ryssland och en del länder i mellanösterns som genom lagar försöker inskränka människors rättigheter och i det här fallet, att trycka ner kvinnor. Men vänta...nu kommer abbortmotståndarna i Sverige att vädra morgonluft. Dessa åsikter finns precis ibland oss och dessutom i två av våra politiska partier idag, även om man inte officiellt säger det...
Och det är lätt som USA-vän att känna en sorts bitterhet en sån här dag. Det känns liksom inte så kul att prata om min kommande roadtrip i just de där staterna i USA, som nu kommer anamma upprivandet av abortförbudet.
Men så tänker jag på att vi faktiskt har det här också. Inom EU till och med. 
I Polen får man bara göra abort om man har utsatts för våldtäkt, incest eller om ens liv är i fara och i Ungern, Slovakien, Tjeckien och Kroatien har det nyligen gjorts inskränkningar i aborträtten.
Och inte att glömma, mitt favoritresemål; Italien där man vägrar allt fler läkare att utföra abort. På Malta är aborter totalförbjudna. 
Varför pratar man inte om detta? Att vi faktiskt har dårskapen så tätt inpå oss? Det kan till och med vara din granne som faktiskt sympatiserar och har liknande tankar som de 6 domare i USA som precis upphäft aborträtten.

Jag tittar ut över samhället och kan konstatera att det nog har vaknat upp nu. Människors eskalerande behov av att förtrycka, hata och konspirera för att nå sin egna maktfullkomlighet visar dock upp att vi inte vill vakna upp till en ny dag där alla människors rätt till sin egna kropp och liv skall respekteras. 

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln