Jag är inte på topp.
Mår inte bra helt enkelt, men nu hoppas jag på att jag skall vara tillbaka igen.
Iallafall på väg.
Det förstör mina planer minst sagt.
Dessutom är tiden det viktigaste man har. Allra helst under semestertider.
Allt skall ju vara toppat precis nu och här.

Jag har med åren lärt mig att ta mig samman.
Det som sker det sker.
Ibland blir allt bara så dramatiskt och intensivt.
Så jag tar det lugnt nu.
Ligger lågt.

Som bloggare kan man sällan ligga lågt.
Du behöver alltid finnas, du behöver alltid synas.
Det är alldeles för lätt att försvinna där ute.
Med åren har jag lärt mig att "förproducera inlägg".
Detta i händelse för hård arbetsbelastning, sjukdom eller kris.
Det är där jag är nu.

Så jag "ligger" på min bank av nya inlägg och jag har mängder av gamla inlägg som jag kan publicera på nytt. Det fungerar alltid.
Att förpublicera inlägg är en specialité.
Fusk? Knappast.
Jag är jag och det är mina texter.

Läs hela inlägget »

När jag som femtonåring fått uppenbarelsen om att jag en dag skulle bli "den där stora artisten" som denna värld väntat på gick jag ständigt runt med ett anteckningsblock i fickan. Det fyllde jag med framförallt låtidéer, men också annat som jag skulle kunna få användning för i textväg. En penna fanns också förstås alltid till hands och var helst som inspirationen uppenbarade sig, gjorde jag mina små anteckningar i blocket.
Det var där ur som de flesta av mina låtar växte fram. Någonstans där började jag också spara till min första diktafon. Med den i fickan skulle jag också kunna spela in låtidéer genom att nynna dem, eller spela in något häftigt från gitarren som jag kommit på och inte ville glömma bort. 
Det tog ett tag innan jag fick råd att köpa den där diktafonen, men det skulle visa sig att det skulle vara välinvesterade pengar och ett verktyg jag skulle få mycket användning av framöver.

Idag är mobiltelefonerna det universella verktyget för en textskrivare oavsett om du bloggar, eller skriver musik. 
Jag blev aldrig den där artisten känd "world wide" som jag en gång trodde, men jag skriver fortfarande och mobiltelefonen har både suveräna funktioner för att skriva anteckningar och spela in. Jag använder mobilen ofta på det sättet. Dock har en mobil, surfplatta, eller dator en mängd negativa funktioner för skrivandet också.

Det är allmänt känt att sociala medier är ett hämmande när man behöver koncentrera sig på någågot och kan vara ett stort distraktionsmoment. Därför anammar jag fortfarande mina gamla vanor och i tider då jag behöver producera och det i riklig mängd gör jag alltid följande:

  1. Stänger av mobilen och andra uppkopplade prylar, eller ser till att de är långt i från mig. 
  2. Behöver jag använda datorn för att skriva kopplar jag bort wifi, alternativt loggar ut från alla sociala medier.
  3. Jag tidsbestämmer hur länge jag skall sitta och jobba. Jag ställer gärna in ett alarm och är väldisciplinerad genom att bara hålla på med det som jag bestämt mig för att göra.
  4. Jag använder gärna papper och penna och framförallt i uppstartsfasen, då jag får känslan av att jag kan få mer struktur på mitt arbete och vad som skall göras. 
  5. Ibland krävs det att man har funderat igenom ordentligt hur man skall göra och lägga upp det. Jag kanske behöver "brainstorma med mig själv" och då är det ytterst viktigt att ha det där lugnet runt omkring sig och kanske ett anteckningsblock till hands. En telefon blir ett alldeles för stort distraktionsmoment i den situationen och den ser jag till att sätta på ljudlöst och lägga i från mig. 
  6. Jag använder mer och mer ofta min smartwatch och dess röstmemofunktion för att göra muntliga anteckningar som skall bli upplägg för blogginlägg, låtar, eller en annan text. Fördelen är att klockan har jag alltid på mig och jag kan spela in idéer på den oavsett om jag sitter i bilen, eller har gått och lagt mig. Dessa kan jag sedan lyssna av både på klockan och telefonen.
Sammanfattningsvis handlar det om att ta bort allting runtomkring en som man störs av. Känner man att man inte kan koncentrera sig ordentligt om man har musik på, så stäng av den. Logga ut för en stund från allt som distraherar dig och framförallt följ en plan, följ den struktur som du bestämt dig för innan.

Lycka till!
Läs hela inlägget »


När jag kollar i mitt bloggarkiv blir jag alltid lika överväldigad över mängden av dessa inlägg som jag skrivit.
Alltså; inte dess innehåll, utan mängden.

När jag skriver det här har jag publicerat 2834 inlägg.

Två faktorer har drivit mig att skriva sedan starten 2006.
Först och främst viljan att skriva, berätta en historia, men också den feedback som jag genom åren fått från er läsare. Inget har kommit gratis, men med tidens gång kan jag konstatera att följande punkter varit viktiga för mig för att nå ut och fånga intresse.

1. Du som läsare skummar igenom texten och stannar bara när blicken fastnar på något intressant. Så jag försöker att göra det enkelt för  att hitta rätt information.

2. Att använda sociala medier har blivit mycket viktigt för mig för att nå ut. Framförallt var det väldigt viktigt i början av mitt bloggande. Dock får jag idag  ca 80 % mer läsare när jag använder sociala medier, än när jag låter bli. 

3. Att alltid försöka att ha minst en bild. Det fångar intresset hos besökaren och gör texten luftigare.

4. Att ha en "fångande" rubrik. Det här med rubriksättning är det som jag tycker är absolut svårast, men jag är medveten om att när jag hittar rätt, ger det också själva inlägget möjlighet att läsas av många.

5.Att ha en kontinuitet i mitt publicerande av inlägg. Under veckorna har jag ofta så mycket att göra så att blogga är något som ibland bortprioriteras. Då försöker jag ha inlägg på lager som jag kan publicera.
 

Läs hela inlägget »

Klockan ringer klockan 4, men jag tror att den är 6. Jag går upp och låter de vardagliga morgonrutinerna ta vid. Först vid frukostbordet observerar jag att något inte stämmer då klockan på mikron visar 0420. Jag har alltså gått upp två timmar för tidigt...

I denna stund är det lätt att misströsta, eller för all del fira att man kan gå och lägga sig igen. Jag ser det dock som en möjlighet att genom ett par timmar extra kunna få ut mer av dagen. 

För faktum är att hur din morgon är, kommer återspegla hur produktiv du kommer bli under dagen.
Att vakna upp tidigare på morgonen kan vara skillnaden mellan en improduktiv dag och en dag när du har möjlighet att få gjort allt det där som du har en önskan om att hinna med.

Med åren har jag erfarit att ju mer strukturerad jag är med mina sov-vanor, ju mer får jag ut av dagarna. 

Genom att jag går upp en timma tidigare några dagar i veckan, innebär det att jag skriver ett antal fler blogginlägg, som i sin tur genererar i att jag kan schemalägga inlägg, ha en större kontroll över min fritid och framförallt öka min läskrets, eftersom att varje nytt inlägg ger nya exploateringsmöjligheter av min blogg.
Med den vetskapen är det inte svårt att 3 gånger i veckan gå upp lite tidigare, för att nå de personliga mål som jag vill uppnå. Det optimala skulle förstås vara att göra det varje dag, men samtidigt är det viktigt att hitta den där balansen som passar just mig och den period jag i livet är i.

Man har större kontroll över sin produktivitet än vad man tror. Vad du gör på morgonen sätter tonen för resten av dagen. Genom att sätta en god ton i början av dagen, kommer med andra ord innebära att jag kommer kunna få mer gjort under resten av dagen.
 
Att upptäcka att man ställt klockan alldeles för tidigt en morgon betyder inte en dålig start på dagen, utan snarare tvärtom;  en möjlighet att få massa saker gjort som du ändå skulle vara tvungen att göra vid ett senare tillfälle.

Läs hela inlägget »

Under mina tio år som bloggare har jag provat det mesta för att skapa de absolut bästa möjligheterna till att nå ut.

Att ha en blogg, skriva inlägg och sedan vänta på att någon läser det du författat är bra ...om du vill att ingen skall läsa det du skrivit.

Det är när du gjort just detta som det verkliga jobbet börjar.
Vilka kanaler är de bästa för att just min blogg skall nå ut och atrahera läsare?
Hur ser mina läsares vanor ut? När skall jag publicera mina inlägg?
Ju mer du vet om dina läsare och deras rutiner - ju mer framgångsrik kommer du bli som bloggare.

Att bli en framgångsrik bloggare sker inte som oftast över en natt. Det krävs att man jobbar hårt med sin blogg under en längre period för att man skall nå ut och sedan måste man underhålla den.

Jag har mängder av bra knep som verkligen fungerar för att du skall få många läsare av din blogg.
Nedan har jag listat mina bästa tips.

1. Uppdatera din blogg konternuerligt. På så vis påminns folk ständigt om dig och din närvaro på nätet.

2. Dela dina blogginlägg på Twitter, Facebook, Pinterest och andra sociala nätverk som du tro kan passa din blogg.

3. Ha koll på statistiken. Vilka dagar får du mest trafik på din blogg och vilka blogginlägg skapar mest trafik till din blogg?

4. Ha en vem är jag/About Me sida på din blogg. Människor vill veta mer om dig för att få en anledning till att stanna kvar.

5. Ha bra rubriker. Din rubriksättning skall locka in besökare till din blogg. 

6. Inkludera "bra" sökord i dina rubriker och dina blogginlägg för att på så sätt öka din SEO. De sökord som folk använder när de söker på Google för att hitta din blogg bör också vara i bloggens innehåll.

7. Blogga dagligen. Om du bloggar dagligen kommer människor förvänta sig ett nytt blogginlägg nästa dag. Vissa människor kommer att gå in på din blogg nästa dag bara för att de vet att det kommer finnas ett nytt inlägg där.

8. Ge din blogg en tydlig identitet. Detta kommer att ge dina läsare något att prata om när de berättar för andra människor om din blogg.

9. Kommentera andras bloggar. Detta kommer att ge dig mer bakåtlänkar och synliggöra dig mer på nätet.

10. Välj ett namn eller webbadress som folk kommer ihåg. Att komma ihåg ett namn är mycket enklare än att minnas en mening. Att skriva in namn är också mycket enklare än att skriva meningen.

11. Öka din närvaro på sociala nätverk.  Twitter, Pinterest, Google Plus, och YouTube, mm.
Det är här sedan som det verkliga arbetet börjar för att nå ut till din publik.

12. Lägga in adresser till dina andra blogginlägg. Detta kommer att öka din trafik och SEO.

13. Inkludera sociala-medier knappar till dina blogginlägg så att folk lätt kan dela dem.

14. Jobba med en egen idébank.
Ta 5 minuter varje dag, eller avsätt en halvtimma en gång i veckan för att skriva ner idéer för framtida blogginlägg. Fördelen med att ha en hel del idéer för att välja från är att du aldrig kommer drabbas av blogg torka.

15. Schemalägg blogginlägg  flera dagar framåt. Det kommer innebära att du då kommer få tid över att skriva riktigt långa blogginlägg som detta du nu läser.
 
16. Ha alltid en länk till din blogg i din e-signatur. Missa inte chansen att marknadsföra dig själv på ett kraftfullt sätt.

17. Ge besökarna möjlighet att följa dig på dina sociala nätverk. Med hjälp av knappar för dina sociala nätverk på din blogg som länkar till dina konton, får dina läsare möjlighet att lära känna dig ännu bättre.

18. Om du hittar något som fungerar, upprepa det. Om något fungerar första gången, är chansen att det kommer att fungera andra gången också.

19. Ha alltid minst en bild i din blogg. En bild gör ditt inlägg intressant och är det första som drar till sig uppmärksamhet.

20. Skriv i små stycken. En stor klump av text är svår att läsa. 

21. Skicka ut dina blogginlägg antingen på morgonen eller sent på natten. De är de två tillfällen då du kommer att få mest trafik. Att skicka ut blogginlägg på eftermiddagen är inte lika effektiv eftersom människor inte har så mycket tid att läsa ett blogginlägg då.

22. Skriv blogginlägg som fortfarande kommer att vara aktuella om ett, två och tre år. Tänk att kunna tweeta samma blogginlägg idag som du skrev för 2 år sedan och fortfarande få trafik.

23. Om ett av dina blogginlägg går mycket bra, dela den på sociala nätverk nästa dag igen. Om många människor tittade på ditt blogginlägg första gången, kommer en hel del människor även titta en andra gång. Samt det viktigaste: De som missade ditt inlägg tidigare har en ny chans att få ta del av det.

24. Skriv dina blogginlägg vid en tidpunkt på dagen när du är som mest produktiv. Detta gör att du kan skriva fler blogginlägg med högre kvalitet.

25. Ge dig själv mål. Hur många blogginlägg vill du skriva per vecka? Hur mycket trafik vill du ha nästa månad? När du ger dig själv mål, kommer du hitta sätt att vända dessa mål till verklighet.

26. Använd dig av ett språk som folk förstår.

27. Svara på kommentarer på din blogg. Detta gör att du kan bygga starkare kontakter med dina besökare. De kommer att komma tillbaka och kommentera regelbundet.

28. Följ folk på Twitter som är i samma nisch som du. Dessa människor kommer att hamna som besökare av din blogg, särskilt om dessa människor brukar följa tillbaka.

29. Ge inte upp bloggandet. Det kommer alltid tyngre dagar. Det är då du skall visa att du inte är en i mängden.

30. Använd minst lika mycket tid som du använder för att skriva inlägget, till att promota det. Det är det senare som genererar det största besöksantalet.

Läs hela inlägget »

Min övertygelse är att bilder är viktiga när man bloggar.Och..
det skall vara rätt bilder och absolut finnas en koppling till textinnehållet. En bild i mitt blogginlägg kan göra skillnad med flera hundra sidvisningar. Vi människor älskar som oftast bilder. De har också en oslagbar förmåga att fånga uppmärksamhet. Kanske till och med bättre än en slagkraftig rubrik.
Därför är det mycket sällan som jag publicerar blogginlägg utan bilder och jag lägger numera som oftast ner lite extra tid på att hitta rätt bild.

Om mina pelargoner uppfyller det syfte som jag ovan nämnt skall jag låta vara osagt.
Men saken är den att jag är grymt stolt över mina pelargoner denna sommar och jag ville så gärna dela deras skönhet med er.

Läs hela inlägget »

Jag får många frågor om hur man startar en blogg , men också frågan om jag tycker att de borde börja blogga.
Hur man startar en blogg kommer jag ägna ett eget inlägg inom kort, däremot har jag funderat och gjort frågeställningar som du bör ställa dig själv innan du bestämmer dig för att dra i gång. För det är ju aldrig roligt att börja med något som man ganska snart upptäcker att man inte vill eller kan fortsätta med.

Har du något att berätta?
Har du något du verkligen behöver säga? Har du en specifik fråga du vill skriva om?

Är du en god kommunikatör?
Kommunikationsförmåga är en rejäl fördel som bloggare,  men du kan också lära dig det genom att blogga.

Är du villig att vara i rampljuset?
Att blogga är en offentlig handling. Folk kommer att analysera vad du gör, säger, ser ut och skriver. Man blottlägger sig oavsett om du är personlig eller inte i ditt bloggande. När du skriver något på nätet är det dessutom svårt att få bort det senare om du skulle vilja.

Är du hårdhudad?
Kan du ta kritik bra? Någon kommer att skriva om dig förr eller senare.

Är du Driftig?
Att starta en blogg kräver att du kan ta initiativ och samtidigt krävs det mycket motivation och arbetslust om man skall starta från noll.

Är du disciplinerad?
Att blogga kräver regelbunden leverans av inlägg och det innebär att du behöver klara av att vara motiverad över tid. 
Det är bra att sträva efter att skriva varje dag.

Har du tid?
Du måste kunna uppdatera din blogg regelbundet
Du behöver också tid för kommentarer, marknadsföring och sociala medier, etc.

Har du den "energi" som krävs för att blogga?
Att blogga tar fokus. Efter en lång dag på jobbet kan du fortfarande fokusera och vara kreativ

Har du den tekniska kunskap om bloggande som du behöver?
Det är inte ett krav, men det är en fördel att kunna lära sig och arbeta på en teknisk nivå.
Du behöver inte veta allt för att komma igång, du behöver bara en vilja att lära dig eller be om hjälp.

Har du en blandning av ödmjukhet och Ego?
Det vimlar av skrävlare och "jag är bäst" bloggare i bloggosfären, men det är de ödmjuka bloggarna som tillslut ofta lyckas.
Det innebär att du behöver ett sunt ego och självuppskattning. Det handlar om att hitta rätt balans mellan bygga ett förtroende och skapa värde i ditt bloggande.

Är du en organiserad personen?
Bloggare måste vara organiserade människor. Vad jag förstått har de mest framgångsrika bloggarna en tydlig struktur och strategi för sitt bloggande.

Är du en social person?
Det finns fördelar med att vara en person som många uppskattar. Lika fördelaktigt är det om du kan visa att du gillar dina läsare

Gillar du "virtuella relationer"?
En del människor som är bra "face to face", är inte så bra på nätet. Dock är det bra som bloggare att vara bekväm med att tala och arbeta med människor du aldrig har träffat. 

Är du villig att lära dig nya saker?
Blogga är en resa där alla vet något, men ingen vet allt. 

Är du en kreativ person?
Kreativitet på nätet kräver att man kan sticka ut och hela tiden finna nya vägar att nå ut till sin publik. Har du den förmågan?

Är du en person med tålamod?
Det är viktigt med en långsiktig strategi. Bloggande är lite som ett skavsår som läker alldeles för sakta. Vissa saker måste få ta tid. 

Tar du dig själv på för stort allvar?
Bloggare bör ha ett sinne för humor, ha förmågan att skratta åt sig själv
Är du villig att gå utanför din komfortzon? Du kommer att behöva kliva ur och sätta dig utanför, vara öppen för kritik och vara villig att lära dig något nytt.

Har du passion?
Det är viktigt med passion för det ämne som du ofta återkommer till. Om du inte har passion för det ämne som du ofta skriver om, kommer dina läsare snart märka det och tappa intresset för just dig. 

Är du villig att arbeta hårt?
Om ditt mål är att få många läsare till din blogg måste du vara villig att hårt och hela tiden vara på offensiven. 

Om du nu har gått igenom listan och svarat nej på någon eller kanske flera frågor så är du inte ensam. Flera av dessa har jag själv kämpat med under mina 10 år som bloggare, men det har ju fungerat bra ändå.
Denna lista har jag främst gjort för att ge dig några områden att arbeta med, innan du börjar blogga.

Lycka till!

Och du..Har du egna erfarenheter att dela med dig med, så dela gärna dem i en kommentar nedan.

Läs hela inlägget »
Picture; Sean MacEntee Picture; Sean MacEntee

Har du någonsin hamnat i den situationen att du inte vet vad du skall blogga om?

Om så är fallet är du inte ensam!

En av de vanligaste utmaningar som jag själv stött på är att hela tiden hitta nya idéer att blogga om. Efter tio långa år kan det minst sagt vara en tuff uppgift.
Personligen tror jag att det är den främsta anledningen till att man tillslut slutar att blogga.

Allt handlar om förberedelse - Häng med här!

Den mesta tiden av av mitt bloggande använder jag till förberedelser där reseach och brianstorming bland annat ingår. Självklart kommer flera av mina inlägg spontant, men jag försöker ändå ha en plan över hur den kommande veckan skall se ut. Det handlar om att inte tappa fart, så därför vill jag alltid ha manus, idéer eller
t om färdiga inlägg liggande, som jag bara kan göra i ordning, förädla och publicera.

En gång i veckan brainstormar jag med mig själv om saker att blogga om. Det är häpnadsväckande hur många idéer som man lyckas få fram på den korta tiden.
På mycket kort tid har jag nu idéer för ett halvår framåt.

Sammanfattningsvis
Mitt bästa tips om att aldrig drabbas av idétorka är att jobba särskilt med att söka efter idéer. Att få sitt bloggande att fungera handlar mer om dina förberedelser och ditt efterarbete, än att skriva själva blogginlägget.
Att vara väl förberedd i ditt bloggande är a och o till att bli en framgångsrik bloggare. Lika så att göra ett bra efterarbete.
Efterarbetet skall jag förklara en annan gång.

 Berätta gärna hur du gör genom att lämna en kommentar här nedan.

Lycka till!
 

Läs hela inlägget »

Jag började att blogga för snart 10 år sedan. Det var en mulen och grå dag i december och jag hade under en tid gått och funderat på vad det här "blogg" var för något.

Vad jag visste var att det startade bloggar i parti och minut, att det var det "nya" sättet att kommunicera, att utrycka sig på, att interagera. Det skrevs om bloggare och bloggande i tidningar, det diskuterades på nätet och jag förstod att detta borde vara något för mig, även om jag egentligen inte visste vad det rörde sig om.

Jag har skrivit dagbok sedan 1983 och i slutet av nittiotalet skrev jag kontinuerligt veckobrev, som var den tidens sätt att "interagera med resten av världen". Ett smakprov av dessa finner du här.

Jag har följt många bloggare genom åren. Flera har varit riktigt bra, andra inte så bra..
Att jag även följt bloggar som jag kanske inte tyckt varit så bra, beror nog uteslutande på att jag är som människor är som mest; Nyfikna på andra människors dårskap och pinsamheter.
För en sak är säker - att bli en populär blogg innebär inte att man måste vara en duktig skribent (även om det säkert finns en fördel i det). Att få många läsare handlar om att ha en historia att berätta som det finns många människor som är intresserade av att ta del av. Kan du dessutom nå ut med den genom att använda dig av alla de fantastiska hjälpmedel som idag finns för att sprida, är du med säkerhet hemma.

Att blogga och ha läsare av sin blogg handlar också om tålamod. Att inte ge upp, att fortsätta, även om skrivkramp och bloggtorka infinner sig.
Det är mycket få bloggar kvar som fanns när jag började.

Jag har i år bloggat i 10 år. Jag har aldrig känt mig så inspirationsfull och ivrig i mitt bloggande!

Läs hela inlägget »

Allt om att blogga - en resa

Hur långt skall ett blogginlägg vara egentligen?
Hur skriver jag innehållsrika inlägg? Hur får jag många läsare av min blogg? Hur kan jag tjäna pengar på mitt skrivande?

Det här och mycket mer kommer jag skriva om i min blogg om bloggande.

Jag heter Tommy Widekärr och är en bloggare från Dalsland som för 10 år sedan började att blogga utan att egentligen veta varför. I dag är jag dock väl medveten om varför jag gör det.

Har du planer på att starta en blogg själv? Kul, låt mig hjälpa dig!
Jag delar mer än gärna med mig av min bloggresa från att haft ett par stycken läsare till att i dag ha flera tusen.

Bloggar du och är sugen på lite inspiration och tips? Då hoppas jag att jag skall kunna få bli din inspirationskälla.

Oavsett vem du är är det roligt att du hittat hit och hälsat på. 

Tack för att du är här!

Ställ din fråga om bloggande här:

Kontakta mig

tfn: 0705 526 126
e-post: alltomattblogga@tommywidekarr.se

Nyhetsbrev

Vill du prenumerera på mitt nyhetsbrev?

Inom kort kommer du kunna prenumerera på mitt yhetsbrev genom att anmäla dig här.

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Arkiv

Länkar

-

Etiketter

-